Data aparitiei: 21.09.2010
Dat fiind faptul ca tot mai multi clienti nemultumiti ai bancilor se apropie de procese cu institutiile financiare care i-au imprumutat, capital.ro s-a interesat de cateva detalii privind aceste eventuale actionari in instanta. Ne-am interesat in mod special de durata unui astfel de proces, de posibilitatea unui proces colectiv si de obligativitatea platirii ratelor pe perioada procesului. La intrebarile capital.ro a raspuns Mihaela Badescu, Senior partner la Cladoveanu, Badescu si Asociatii.

1. Care este pozitia oficiala, legala, vis-a-vis de procesul colectiv? Exista asa ceva? Poate o instanta sa judece un proces in care sunt de studiat 300 de dosare? Exista vreun precedent in acest sens?

Da, exista procese colective, ele sunt posibile si … de dorit in astfel de cazuri. Avem de-a face cu incalcarea drepturilor unor grupuri mari de oameni, prin urmare este normal ca actiunile in instante sa fie promovate  de acele grupuri! Sunt numeroase avantaje, si nu ma refer aici la costuri, ci la avantajele legate inclusiv de managerierea de catre instanta a situatiei. Astfel, in primul rand, instanta nu va trebui sa studieze 300 de cazuri, asta s-ar intampla daca fiecare client in parte ar promova separate o actiune si s-ar forma 300 de dosare. Judecatorul va avea de studiat un singur caz, practic vorbim de cereri care au ca obiect respectarea acelorasi dispozitii legale. De asemenea, e usurata proba in dosar, caci avand de-a face cu o cerere  facuta in numele a 100, 200, 300 de reclamanti, situatia devine notorie, ea nu mai trebuie probata ca o simpla situatie de fapt. Apoi mai e problema presiunilor, juridice, la nivel de institutie, la nivel media, astfel de actiuni vor suscita un foarte mare interes si vor rascoli multe din problemele inca nevizate ale bancilor.

Precedent? Sa ne amintim FNI-ul … dar mai exista, dosarele promovate de angajatii Petrom, de exemplu!  Impotriva bancilor inca nu s-au  promovat astfel de actiuni, colective,  dar asa cum e evident, sunt iminente!

2. In cazul in care cineva da banca in judecata, cam care ar fi, estimativ, durata unui astfel de proces?
E un pic cam greu de apreciat. Depinde si de complexitatea actiunii, de numarul de capete de cerere, de temeiurile juridice, daca  cererea in cauza presupune probe cu expertize sau nu, dar mai depinde si de atitutidinea procesuala a bancilor. Acestea vor apela la randul lor la toate tertipurile avocatesti cunoscute sau care vor fi  inventate cu aceasta ocazie, si de interesele care sunt in joc.  Procesul poate, pana la urma, sa dureze cateva luni si sa se incheie, eventual, printr-o tranzactie, sau cativa  ani buni, si sa aiba in  final o hotarare judecatoreasca irevocabila.
 
 
3. Cei de la Protectia Consumatorului spun ca pe perioada desfasurarii procesului, clientul poate sa nu plateasca ratele la banca. Cei de la ARB spun exact invers. Pana la urma cum e, din punct de vedere legal: in timpul procesului trebuia sa se plateasca rata la banca sau nu? In cazul in care clientul nu plateste rata la banca pe perioada procesului, banca poate sa execute silit clientul respectiv?
Clientii-reclamanti pot face cerere in instanta sa li se aprobe suspendarea executarii contractelor aflate in litigiu, pana la pronuntarea unei hotarari irevocabile. Suspendarea nu poate interveni automat. Daca exista o cerere de suspendare si instanta o admite, banca nu mai poate face niciun act de executare in baza contractului. Dar daca reclamantii-clienti opresc achitarea ratelor pur si simplu, contractul aflat in derulare isi produce toate efectele valabile, mai putin clauzele declarate ilegale. Executarea silita pentru neplata  este si va ramane o modalitate de recuperare a creantelor, astfel ca nu as sfatui pe nimeni sa intrerupa plata ratelor fara un temei!


Autor: Avocat Mihaela Bădescu
SURSA: Capital